logo czlazne.cz

Peloidní koupele

Při peloidní koupeli se klient nekoupe "pouze" ve vodě, ale v peloidu - látce, obvykle "kašovité" konzistence. Samotné slovo peloid, původem z řečtiny, znamená bahno. Nejčastějšími peloidy používanými v českých lázních jsou slatina a rašelina, méně časté jsou koupele bahenní. Hlavní výhodou peloidů je jejich schopnost zadržovat teplo, které se během koupele postupně uvolní a důkladně tak prohřeje tělo. Zároveň látky uvolňované z peloidu vyživují pokožku a působí protizánětlivě.

Přísadové koupele

V širším slova smyslu je přísadovou koupelí každá koupel, do které je uměle přidána některá přísada. V takovém případě lze do přísadových koupelí počítat například i koupele minerální. Těm jsme kvůli přehlednosti vytvořily vlastní článek. Zde se věnujeme zbylým přísadovým koupelím především s bylinnou přísadou, oleji a solí.

Ostatní koupele

České lázně nabízejí mnoho různých koupelí s různými účinky. Některé jsou naprosto základními procedurami, zatímco jiné jsou zcela unikátní. Proto není snadné je jen tak zařadit do kategorií. Zde se můžete dozvědět základní informace o některých z nich.

Minerální koupele

Minerální koupele obsahují velké množství ve vodě rozpustných minerálů a oxidu uhličitého (CO2). Obě tyto složky e postupně vstřebávají do těla působí blahodárně na organismus. Vzhledem k tomu, že ne všechny české lázně mají přístup k přírodním zdrojům CO2 a příslušných minerálů, přidávají se do vody uměle. Proto lze tyto koupele označit také za přísadové.

Radonová koupel

Radonová koupel u nás probíhá pouze na jednom místě – v Lázních Jáchymov. Proto se zde neomezujeme pouze na popis samotné procedury, ale radonu v Lázních Jáchymov obecně.

Suché koupele

Ačkoliv se slovní spojení "suchá koupel může na první pohled jevit jako protimluv, můžete je v českých lázních skutečně absolvovat. Dokonce mohou být v některých aspektech prospěšnější než koupele klasické.

Třeboň

Třeboň

Lázeňské město Třeboň se nachází v Jižních Čechách, přibližně na půli cesty mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem, v malebné nížinné oblasti zvané Třeboňská pánev.
Luhačovice

Luhačovice

Luhačovice nabízejí svým návštěvníkům, mnoho možností, jak strávit volný čas. Přímo ve městě je mnoho historických staveb a kulturních památek.
Lázně Aurora

Lázně Aurora

Lázeňské pobyty. Objevte blahodárnou sílu třeboňské slatiny v Lázních Aurora. Máme pro Vás širokou nabídku lázeňských pobytů plných kvalitních lázeňských procedur.
Mariánské Lázně

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně jsou tradiční lázně s uvolňujícími zážitky.