logo czlazne.cz

Minerální koupele

Minerální koupele obsahují velké množství ve vodě rozpustných minerálů a oxidu uhličitého (CO2). Obě tyto složky se postupně vstřebávají do těla působí blahodárně na organismus. Vzhledem k tomu, že ne všechny české lázně mají přístup k přírodním zdrojům CO2 a příslušných minerálů, přidávají se do vody uměle. Proto lze tyto koupele označit také za přísadové.

Koupel uhličitá

Koupel s přísadou oxidu uhličitého ve vodě o teplotě 32°C - 34°C. Oxid uhličitý ve vodě pomalu bublá, což může působit lehký šimravý pocit. Plyn absorbovaný kůži do těla snižuje krevní tlak, rozšiřuje žíly a cévy a podporuje tak srdeční činnost. Koupele vedou ke zlepšení funkcí vnitřních orgánů, pomáhají při srdeční, žilních a cévních potížích a proti ztuhlosti svalů a kloubů. Uhličité koupele jsou nově předepisovány i při postcovidovém syndromu. Po koupeli následuje suchý ovin. Vyhlášené jsou uhličité koupele v Mariánských lázních, kde je místní voda obzvlášť bohatá na minerály a oxid uhličitý.

 

Koupel lze kombinovat s celou řadou přísad, které mohou dále blahodárně působit na tělo, či jen zkrášlit Váš zážitek z koupele díky příjemnému aroma.

 

Jodová koupel

Při jodové koupeli se ponoříte do vany s rozpuštěným jódem, který se následně vstřebává pokožkou a vdechováním. Voda koupele pomáhá prokrvení, zatímco jód působí protizánětlivě a dezinfekčně. Jód je zároveň prospěšný pro chrupavky a nervovou soustavu.

Jodová koupel se předepisuje při potížích pohybového aparátu, zejména při bolestech kloubů a páteře, artritidě a Bechtěrevově chorobě. Dále při onemocněních nervové soustavy, především periferních nervů. Využívá se i pro léčbu a prevenci gynekologických onemocnění a pomáhá normalizovat menstruační cyklus. Díky svým dezinfekčním vlastnostem je jodová koupel využívána i proti zánětům. Jodovou koupel můžete zažít například v Lázních Lednice, která mají vlastní zdroj jódu.

Jodo-bromová koupel

Jodo-bromová koupel vzniká přidáním jodo-bromové solanky, v přírodě čerpané z hlubokých vrtů. Při koupeli se ze svých sloučenin uvolňují halogeny bróm a jód. Podporují hojení a působí silně protizánětlivě. Koupel pomáhá při popáleninách, gynekologických potížích, podporuje krevní oběh a správnou funkci pohybového aparátu. Především jód je zásadní pro správné fungování nervové soustavy, procedura se tak předepisuje i při neurologických onemocněních. Vzhledem k tomu, že se bróm i jód postupně uvolňují také do vzduchu, pročisťují se při koupeli dýchací cesty.

Třeboň

Třeboň

Lázeňské město Třeboň se nachází v Jižních Čechách, přibližně na půli cesty mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem, v malebné nížinné oblasti zvané Třeboňská pánev.
Luhačovice

Luhačovice

Luhačovice nabízejí svým návštěvníkům, mnoho možností, jak strávit volný čas. Přímo ve městě je mnoho historických staveb a kulturních památek.
Lázně Aurora

Lázně Aurora

Lázeňské pobyty. Objevte blahodárnou sílu třeboňské slatiny v Lázních Aurora. Máme pro Vás širokou nabídku lázeňských pobytů plných kvalitních lázeňských procedur.
Mariánské Lázně

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně jsou tradiční lázně s uvolňujícími zážitky.