logo czlazne.cz

Přísadové koupele

V širším slova smyslu je přísadovou koupelí každá koupel, do které je uměle přidána některá přísada. V takovém případě lze do přísadových koupelí počítat například i koupele minerální. Těm jsme kvůli přehlednosti vytvořily vlastní článek. Zde se věnujeme zbylým přísadovým koupelím především s bylinnou přísadou, oleji a solí.

Koupel bylinná

Při bylinné koupeli se využívá celá řada rostlinných přísad, často éterických olejů a rostlinných extraktů. Účinky jsou hlavně relaxační. Teploty jsou indikovány zhruba od 33°C do 39°C. Po koupeli se pacient zpravidla nesprchuje ani neotírá, následuje relaxace v suchém ovinu.

Konopí – Květy a listy konopí pomáhají při artritidě a onemocnění kloubů. Působí protizánětlivě a proti kožním onemocněním jako jsou ekzémy, akné, alergie, celulitida, strie a mnoho dalších.

Tymián – Tymián působí jako přírodní antibiotikum. Koupel se využívá především jako prevence před nachlazením, chřipkami a dalšími onemocněními. Působí proti křečím, bradavicím a nadýmání.

Rozmarýno-levandulová koupel – Napomáhá celkové regeneraci a uvolnění svalů. Pomáhá proti revma.

Jalovec – působí protizánětlivě, usnadňuje prokrvení tkání a podporuje činnost ledvin. Ty zbavují tělo krystalků solí, především kyseliny močové. Pomáhá tak proti bolesti kloubů, revma, artritidě a dně. Dále působí proti menstruačním křečím, studeným končetinám, močovým obtížím nebo nízkému tlaku. Tato koupel není vhodná pro těhotné ženy.

Kopřivy – přísady z kopřiv zjemňují pokožku a pomáhají zbavit se ekzémů.

Heřmánek – má protizánětlivé účinky a urychluje hojení ran.

Přeslička – Ulevuje od bolestí kloubů a zad.

Dubová kůra – zklidňuje pokožku.

Ylang Ylang – koupel Ylang Ylang obsahuje olej z květů stromu Kananga z Komorských ostrovů. Jejich exotická vůně působí jako afrodisiakum a zbavuje depresí. Zároveň vypíná unavenou pokožku.

Další typickou přísadou jsou aromatické oleje a výtažky. Využívají se pro navození příjemné, odpočinkové atmosféry. Vybrat si můžete například mátu, citrón, pomeranč, citrónovou trávu, levanduli, luční kvítí, borovici kleč a další.


Výčet možných přísad v žádném případě není kompletní a nabídka se liší podle jednotlivých lázní.

Koupel květinová

Relaxační koupel s přísadou bylinek a okvětních lístků živých květů. Poklidnou atmosféru dotváří hořící svíčky. Délka trvání procedury 15min. koupel + 15min. suchý ovin.

Koupel s mořskou solí

Koupel s mořskou solí probíhá ve vodě o teplotě mezi 33°C a 37°C. Teplá voda zvyšuje prokrvení, zatímco minerály uvolněné ze soli příznivě působí na kůži a pomáhají například při ekzémech a lupénce. Prospěšné jsou také pro pohyblivost kloubů a svalů, štítnou žlázu a imunitu. Obzvláště bohatá na minerály je sůl z Mrtvého moře, ve které se v našich lázních můžete také vykoupat.

Koupel se solí Yasmina

Koupel probíhá ve vodě o teplotě 37°C. Přísadou je sůl a vzácný arganový olej. Ten obsahuje mnoho účinných látek a vitamínů. Například vitamíny A, E a F. Vitamín A podporuje krevní oběh, vitamín E je antioxidant a spolu s vitamínem F zpomaluje stárnutí pokožky. Koupel pomáhá při kožních onemocněních, akné a popáleninách.

Hořečnatá koupel

koupel s přísadou soli s vysokým obsahem hořčíku, těženou v hlubokých dolech. Hořčík napomáhá správné srdeční a svalové činnosti. Uzdravuje nervová zakončení, uklidňuje a pomáhá proti depresím. Zlepšuje náladu a působí proti nespavosti. Dostatek Hořčíku usnadňuje vstřebávání vápníku a vitamínů E a C. Doporučená dávka je 250g soli na 60l, což přibližně odpovídá jedné vaně. Sůl je bohatá také na sodík, draslík, vápník, bor či chrom.

Třeboň

Třeboň

Lázeňské město Třeboň se nachází v Jižních Čechách, přibližně na půli cesty mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem, v malebné nížinné oblasti zvané Třeboňská pánev.
Luhačovice

Luhačovice

Luhačovice nabízejí svým návštěvníkům, mnoho možností, jak strávit volný čas. Přímo ve městě je mnoho historických staveb a kulturních památek.
Lázně Aurora

Lázně Aurora

Lázeňské pobyty. Objevte blahodárnou sílu třeboňské slatiny v Lázních Aurora. Máme pro Vás širokou nabídku lázeňských pobytů plných kvalitních lázeňských procedur.
Mariánské Lázně

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně jsou tradiční lázně s uvolňujícími zážitky.