logo czlazne.cz

Zábaly

Zábaly patří k základním lázeňským procedurám. Lze je aplikovat celotělově nebo cíleně na vybranou část těla. Podobně jako koupele je lze dělit na peloidní, přísadové a další. Mezi látkou zábalu a kůží dochází k látkové výměně. Tělo se tak detoxikuje a zároveň se může vyživovat. Mnoho zábalů má zároveň tepelný účinek.

.

Slatinný zábal

Zábalová forma peloidní směsi o vyšší hustotě a teplotě přibližně 40°C, délka trvání 15 - 20 min., aplikuje se na postižená místa, následuje sprcha a suchý ovin 15min. Podává se v případě, kdy není možno absolvovat slatinnou koupel, dle ordinace lékařem. Slatina prohřívá a uvolňuje svaly a pojivou tkáň. Podporuje prokrvení a působí protizánětlivě.

Mariin slatinný zábal

Mariin slatinný zábal je forma slatinného zábalu prováděna pouze v Maria Spa v Mariánských lázních. Slatina se štětečkem nanáší na vybranou část těla. Klient se následně zabalí do prostěradla a položí se na vodní postel. Voda ve vodní posteli se postupně zahřívá a posiluje tak tepelný efekt slatiny, viz výše. Po proceduře doporučujeme absolvovat ještě klasickou masáž.

Bahenní zábal

Hlavní předností bahna je jeho schopnost dlouho uchovávat a postupně uvolňovat teplo Zábal je prováděn bahnem kolem 40°C a může trvat 20, ale i klidně 50 minut. Teplo podporuje prokrvení tkání a zrychluje metabolismus, čímž napomáhá regeneraci a vyplavování toxinů a posiluje imunitu. Uvolňuje svaly, šlachy a spojovací tkáně. Povoluje svalové napětí, pomáhá při křečích a otoku kloubů. Minerály obsažené v bahně během zábalu vyživují pokožku. V lázních Poděbrady můžete absolvovat zábal v obzvláště bohatém bahně z Mrtvého moře.

Parafínový zábal

Parafínový vosk vzniká jako vedlejší produkt těžby ropy a dokáže dlouze zadržovat teplo. Zábal spočívá v nanášení parafínu (vosku) na vybranou část těla, případně celotělově. Nanesení může proběhnout jemně štětečkem, nanesením celých voskových plátů nebo ponořením ruky či nohy do vosku. Právě na ruce a nohy se zábal aplikuje nejčastěji, ale používá se i pro oblasti obličeje, dekoltu, páteře a kloubů. Vosk tělo obalí a ztuhne přibližně při 55°C. Kůže z vosku postupně získává teplo a minerály a zároveň se prokrvuje. Důsledkem je uvolnění malých kloubků, omlazení pokožky (díky kolagenu obsaženém v parafínu) a v případě zábalu rukou a nohou se zjemňují i nehty. Parafín se využívá při celulitidě, bechtěrevově chorobě, tenisovém lokti, artritidě a dalších kloubních, ale i neurologických onemocněních. Zábal má celkově regenerační a kosmetický účinek.

Parafango

Parafango je zábal kombinující parafínový vosk a mořské bahno. Jde obvykle o zábal částečný. Vosk a bahno se míchají za studena a poté se společně prohřívají. Vzniklá směs si drží teplotu kolem 50°C, tedy nižší než při parafínovém zábalu, takže je pro organismus v dané chvíli méně vyčerpávající. Směs bahna a vosku pomalu prohřívá tkáně více a více do hloubky. Dochází tak k uvolnění a prokrvení. Parafín si nadále uchovává své kosmetické vlastnosti, omlazuje a vyhlazuje pokožku. Ta je navíc silně vyživována voskem i na minerály bohatým bahnem. Zábal zrychluje regeneraci, ulevuje od bolestí a spazmů a je obzvláště prospěšný pro klouby. Na konci asi 25ti minutové procedury se části zábalu jednoduše odloupnou od kůže.

Zábal z mořských řas

Řasy mají několik skvělých vlastností, které z nich dělají ideální látku pro zábaly. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů, takže během zábalu důkladně vyživují kůži a posilují organismus. Jsou přirozeně zásadité, takže nás dokáží zbavit přebytečné kyselosti. Během zábalu odvádění z těla toxiny a vodu, lze je tedy efektivně využívat při redukčních programech. Mají také velké množství stopových, avšak nezbytných, prvků. Typ použitých řas se liší v závislosti na lázeňském zařízení a požadovaném efektu. Typicky zábal začíná nanesením teplé směsi řas na tělo a poté následuje pocení buď pod termofólií nebo v infrakabině, aby se tělo zbavilo škodlivých látek.

Ozónový zábal

Ozón stimuluje celkový metabolismus a pomáhá tak k pročištění a regeneraci organismu. Zároveň působí na kůži a podkoží. Kůži vyhlazuje, zbavuje celulitidy, strií a kožních erozí.

Třeboň

Třeboň

Lázeňské město Třeboň se nachází v Jižních Čechách, přibližně na půli cesty mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem, v malebné nížinné oblasti zvané Třeboňská pánev.
Luhačovice

Luhačovice

Luhačovice nabízejí svým návštěvníkům, mnoho možností, jak strávit volný čas. Přímo ve městě je mnoho historických staveb a kulturních památek.
Lázně Aurora

Lázně Aurora

Lázeňské pobyty. Objevte blahodárnou sílu třeboňské slatiny v Lázních Aurora. Máme pro Vás širokou nabídku lázeňských pobytů plných kvalitních lázeňských procedur.
Mariánské Lázně

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně jsou tradiční lázně s uvolňujícími zážitky.